Benzi LED și riscurile de incendiu

Acasă > Blog > Sfaturi și trucuri > Benzi LED și riscurile de incendiu

Benzile LED sunt un tip de iluminat din ce în ce mai popular datorită proprietăților lor incontestabile. Primul avantaj este că se pot adapta spațiului dat și pot fi scurtate sau prelungite la lungimea necesară, exact pe măsură. Adesea depășesc becurile clasice și economice în ceea ce privește eficiența energetică și durabilitatea, iar costurile de achiziție sunt doar puțin mai ridicate.

Becurile LED pot costa inițial ceva mai mult decât tipurile mai vechi de iluminat, dar generează economii pe termen lung prin faptul că consumă cu aproximativ 85% mai puțină energie și durează de până la 10 ori mai mult decât becurile clasice. De asemenea, este foarte important că, spre deosebire de becurile clasice vechi, la acestea nu există riscul de supraîncălzire și, ulterior, de incendiu.

Imagine: Benzile LED au o utilizare versatilă.

Cum funcționează de fapt ambele tipuri de iluminat și prin ce se deosebesc? În paragrafele următoare vă vom explica acest lucru.

Cum poate un bec clasic provoca un incendiu?

Principul luminii unui bec se bazează pe efectul termic al curentului electric, care este transmis firului de wolfram. Firul se încălzește până la o temperatură de incandescență (3000°C) și emite lumină cu o culoare caldă. Doar aproximativ 10% din energia consumată se transformă în lumină albă caldă vizibilă, iar eficiența luminoasă este scăzută.

În condiții normale de funcționare, temperatura de suprafață a becului este în jur de 180°C. Dacă becul este aprins, este foarte ușor să provoace un incendiu dacă se află în apropierea unui material inflamabil. De aceea, nu instalați becuri lângă obiecte care se pot aprinde cu ușurință. În mobilierul din lemn sau PAL, căldura emisă de becuri a provocat deja multe incendii.

Becurile clasice sunt ieftine, dar foarte ineficiente și transformă doar un procent mic din energia în lumină. Începând cu 1 septembrie 2012, vechile becuri cu filament de wolfram nu mai pot fi fabricate și importate în UE, deoarece nu îndeplinesc standardele de eficiență energetică.

Se încălzesc benzile LED?

Eficiența luminoasă a benzilor LED este relativ ridicată, între 30% și 50%. Comparativ cu becurile clasice, temperatura lor de funcționare este foarte scăzută, în general între 30 și 50 de grade Celsius.

Poate vă întrebați acum dacă benzile LED pot deveni atât de fierbinți încât să vă facă rău. Corpul uman are o temperatură de aproximativ 37°C, iar atingerea unui obiect la 40 de grade Celsius nu reprezintă o problemă. Cu toate acestea, dacă temperatura depășește 50 de grade Celsius, aceasta vă poate arde pielea. În majoritatea cazurilor, însă, temperatura nu depășește 50 de grade Celsius. Se întâmplă doar în cazuri excepționale, cum ar fi utilizarea benzilor LED cu densitate mare, în aplicații în care temperatura ambientală este foarte ridicată sau condițiile de disipare a căldurii nu sunt suficient de bune. Acest lucru poate provoca creșterea temperaturii până la 50 de grade. În mod normal, există, de asemenea, puține șanse ca pielea să intre în contact cu banda. Dacă doriți să manipulați banda LED, purtați mănuși.

Cea mai bună soluție este să plasați benzile LED în afara razei de atingere. Este mai sigur pentru voi, copiii voștri și animalele voastre de companie.

Poate lumina benzilor LED să ia foc?

Benzile LED nu vor provoca foarte probabil un incendiu, deoarece nu sunt suficient de fierbinți pentru a aprinde ceva. Cel mai mare risc este un scurtcircuit sau suprasarcina circuitului. Acest lucru se întâmplă de obicei mai degrabă din cauza instalării incorecte decât dintr-o problemă cu benzile LED în sine.

Scurtcircuitul este cea mai probabilă cauză pentru care banda LED ar putea lua foc. De aceea, dacă este posibil, alegeți utilizarea unui alimentator LED cu protecție împotriva scurtcircuitului. (Benzile LED cu tensiune mare sunt cele care pot fi conectate direct la rețeaua de 110 V sau 220 V.)

Imagine: Dacă nu sunteți sigur, consultați un specialist. Sursa: LEDSolution.ro

Este sigur să lăsați banda LED aprinsă toată ziua?

Temperatura de lucru a benzilor LED nu este ridicată, fiind între 30 și 50 de grade. Acest lucru înseamnă că este sigur să lăsați benzile LED aprinse pe termen lung. Totuși, dacă nu este necesar să fie aprinse, stingeți benzile LED ori de câte ori este posibil, astfel veți economisi bani la electricitate și benzile vor dura mai mult.

Poate lumina benzilor LED să se supraîncălzească?

Supraîncălzirea poate apărea la benzile LED cu performanță mare și densitate mare, dacă nu sunt montate pe profile din aluminiu. Acest lucru accelerează degradarea luminii și reduce durata de viață a acestora.

Care sunt alte riscuri legate de incendiu la benzile LED?

Iată câțiva factori la care ar trebui să fiți atenți, deoarece scad siguranța în utilizarea benzilor LED.

Benzile LED de calitate inferioară utilizate

Nu cumpărați benzi LED ieftine de calitate scăzută de origine dubioasă. Aceste produse utilizează de obicei materii prime de proastă calitate, cum ar fi foarte puțin cupru în substratul FPCB (circuit imprimat flexibil). Electronica flexibilă este un mare ajutor când vine vorba de lumini LED strip, dacă este de calitate. Când cipurile LED sunt montate împreună, FPCB funcționează ca o bază pentru ele. La fel de importantă ca structura plăcii de circuit este cât de bine se poate disipa căldura.

Alimentatorul utilizat de proastă calitate și ieftin

Alimentarea LED este o altă componentă foarte importantă. Nu folosiți niciodată transformatoare LED de proastă calitate. Tensiunea de ieșire a surselor de proastă calitate este instabilă, uneori mai mare decât tensiunea benzii LED, provocând supraîncălzirea.

Puterea reală a driverelor LED de proastă calitate va fi mai mică decât puterea indicată pe etichetă, puterea reală fiind doar 80% din puterea de pe etichetă, sau chiar mai mică. Când conectăm banda LED conform puterii de pe etichetă, curentul va fi suprasolicitat și va provoca supraîncălzirea.

Imagine: Utilizați doar surse de calitate. Sursa: LEDSolution.ro

Sursele LED de proastă calitate nu au, în general, protecție împotriva scurtcircuitului. Utilizați întotdeauna un transformator de calitate pentru banda LED.

Instalare incorectă

Asigurați-vă că îmbinările sunt cât mai strânse. Îmbinările slăbite pot duce la o rezistență excesivă, producție puternică de căldură și posibilă scânteiere. În locul conectorilor neîmpreună, folosiți mai degrabă lipirea.

Măsuri preventive pentru utilizarea în siguranță a benzilor LED

Căldura excesivă scurtează durata de viață, așa că trebuie să reducem cât mai mult căldura produsă de banda LED.

Folosiți profile din aluminiu pentru LED

Fixarea benzilor LED pe profile din aluminiu este o modalitate excelentă de a reduce căldura. Aluminiul este un material cu bune proprietăți de disipare a căldurii și este accesibil din punct de vedere al costurilor.

Folosiți dimmer-uri și comutatoare cu senzor

Nu este întotdeauna necesar să aveți benzile LED aprinse la cea mai mare intensitate sau continuu. Puteți folosi dimmer-uri și comutatoare cu senzor.

Adăugând dimmer-uri, veți reduce luminozitatea și puterea benzii LED, și astfel se va reduce formarea de căldură. Comutatoarele cu senzor pot opri automat benzile LED atunci când nu există mișcare în zonă, prelungind astfel durata de viață.

Utilizați benzi LED de marcă

Folosirea benzilor LED de marcă și de calitate poate fi mai costisitoare, dar vor dura mai mult și vor îmbunătăți utilizarea luminilor fără a vă face griji privind incendiul.

Nu uitați să verificați periodic benzile LED.