Cum să conectăm banda LED?
Acasă > Blog > Ghiduri > Cum să conectăm banda LED?
Doriți să începeți montarea benzii LED, dar nu știți cum? Consultați ghidul nostru, care vă va ghida pas cu pas prin întregul proces, de la scurtarea, conectarea și până la controlul benzilor LED. În articol, vă prezentăm nu doar ce unelte și componente veți avea nevoie, dar și cum să alegeți și să conectați corect toate părțile pentru un rezultat perfect.
Instalarea sigură a benzilor LED
Cu noi, veți reuși să instalați benzile LED ca un profesionist, însă este important să respectați câteva principii, deoarece, la urma urmei, manipulați curentul electric. Chiar de la început, este bine de menționat că, cu tensiunea de 230 V din rețea, poate lucra doar o persoană calificată, care deține o autorizație validă..
Imagine: De ce aveți nevoie pentru a conecta banda LED? Sursă: LEDSolution.ro
De aceea, nu recomandăm persoanelor necalificate să manipuleze în vreun fel cu această tensiune - poate fi periculos atât pentru dumneavoastră, cât și pentru bunurile dumneavoastră. Benzile LED sunt alimentate de obicei cu 12-24 V, și având în vedere că este vorba de o tensiune sigură, ne putem apuca de treabă.
De ce aveți nevoie pentru instalarea benzii LED?
Înainte de a începe, gândiți-vă bine la ce va folosi banda LED. Trebuie să lumineze puțin sau mult? Să fie albă sau colorată? E nevoie să fie reglabilă? Va fi instalată într-o singură bucată sau în mai multe secțiuni? Trebuie să fie rezistentă la apă?
Dacă nu vă descurcați singuri, citiți articolul nostru Cum să alegeți banda LED sau contactați-ne. Specialiștii noștri vă vor oferi cu plăcere sfaturi despre alegerea benzii și a componentelor potrivite.
Mai jos vă recomandăm câteva componente de bază, pe care nu ar trebui să le omiteți sub nicio formă:
- sursa de alimentare - transformă tensiunea de la 230V la 12/24 V
- profil de aluminiu cu difuzor și terminații - servește ca element de design și funcțional
- conectori - dacă nu veți lipi banda, conectorii vă vor ajuta să o conectați, alimentați etc.
- cablu -ar putea fi util dacă banda va fi departe de sursă sau dacă veți conecta mai multe benzi între ele
- dimmer - dacă doriți să controlați banda, veți avea nevoie de alte componente suplimentare.
Imagine: Asigurați-vă că aveți toate componentele de bază pregătite. Sursă: LEDSolution.ro
În cazul în care ați decis, ca un meșteșugar iscusit, să instalați banda LED singur, asigurați-vă că aveți echipamentul potrivit.
Mai jos găsiți o listă cu uneltele de bază de care veți avea nevoie:
- foarfecă - utilă pentru tăierea benzilor LED
- șurubelniță electrică - ideal cu „tester”, utilă în anumite cazuri
- pistol de lipit - lipirea este cea mai bună metodă de a conecta și alimenta benzile, dar dacă nu știți cum să folosiți un pistol de lipit, puteți utiliza conectori adecvați
Imagine: Nu uitați să pregătiți și uneltele. Sursă: LEDSolution.ro
Pregătirea înainte de începerea instalării benzii LED
Înainte de a începe instalarea benzii LED, despachetați componentele și aranjați-le „în mod provizoriu” una lângă alta, așa cum le veți conecta.
Imaginați-vă întregul proces de instalare în minte, pentru a evita surprizele în timpul desfășurării acestuia. Dacă situația o permite, testați banda înainte de instalare pentru a verifica compatibilitatea și funcționalitatea tuturor componentelor.
Fiți deosebit de atent la tensiune și polaritate. Dacă conectați + la - sau 12V la o sursă de 24V, banda LED nu va funcționa și, mai mult, unele componente pot fi chiar deteriorate. Examinați cu atenție locul de instalare, pentru a evita surprizele.
SFAT: Dacă conectați banda LED pentru prima dată sau realizați o instalare mai complexă, vă recomandăm să desenați o schemă pe hârtie și ideal să discutați cu cineva cu mai multă experiență. Nu ezitați să ne contactați, suntem bucuroși să vă ajutăm.
Conectori pentru benzile LED
Este posibil să fi scurtat banda LED incorect și din acest sau alt motiv să aveți nevoie să o conectați din nou. Dacă nu dețineți un pistol de lipi, există și alte opțiuni pentru a conecta benzile.
Alegând conectorul potrivit, puteți conecta simplu banda, dar puteți, de asemenea, să o alimentați, să o prelungiți sau să o îndoiți. Conectorii sunt diferiți în funcție de tipul de bandă LED. Un conector este pentru banda monocromatică, altul pentru banda colorată (RGB) sau CCT. Este important să alegeți conectorul și în funcție de lățimea benzii LED. Pentru benzile monocromatice, aceasta este de obicei de 8 mm sau 10 mm.
Conectori pentru conectarea benzii
Imagine: Conectori pentru benzile LED. Sursă: LEDSolution.ro
Imagine: Conectori pentru benzile LED. Sursă: LEDSolution.ro
Conectori de alimentare cu cablu
Imagine: Conector de alimentare cu cablu pentru benzile LED. Sursă: LEDSolution.ro
Conectori de îmbinare
Imagine: Conectori de îmbinare pentru benzile LED. Sursă: LEDSolution.ro
La conectori, recomandăm să verificați că se fixează bine pe suprafața de alimentare a benzii LED. Este posibil ca, în timpul funcționării prelungite, conectorul să se încălzească ușor și, dacă nu este montat corect pe bandă, să piardă contactul. Conectorii pot fi folosiți și pentru benzile LED acoperite cu silicon (benzile LED cu protecție), dar este necesar să curățați bine suprafețele de alimentare ale benzilor LED.
Atenție! Fiecare conector are o anumită capacitate de curent, care nu trebuie depășită (este specificată în descrierea sau parametrii produsului). Depășirea acestei valori poate duce la deteriorarea sa sau, în caz extrem, la supraîncălzire.
Sursa de alimentare (transformator)
Sursa de alimentare (sau transformatorul) este o parte esențială a fiecărui corp de iluminat. Are grijă ca LED-urile să primească tensiunea corectă. Cu alte cuvinte, 230 V trebuie rectificată, iar sursa exact asta face. Există o gamă largă de surse, care diferă în principal prin sarcină, grad de protecție (rezistență la apă) și tip. Vom descrie mai jos pentru ce este potrivit fiecare tip.
Imagine: Alegeți sursa de alimentare potrivită. Sursă: LEDSolution.ro
Sursele de alimentare cu priza
Sursa cu priza, cunoscută și sub numele de adaptor, este ideală pentru conectarea directă la priza. Conectarea este sigură, așa că o poate face oricine. În plus, la ieșire se află un conector DC, care poate fi ușor conectat la banda LED cu ajutorul unui conector corespunzător.
Imagine: Sursa de alimentare cu priză. Sursă: LEDSolution.ro
Sursele de alimentare rezistente la apă
Așa cum sugerează și denumirea, principala lor caracteristică este rezistența la apă. Aceste surse sunt, de asemenea, sigure la atingere, astfel că sunt potrivite pentru locuri unde este necesar să ștergeți ocazional praful etc.
Imagine: Sursa de alimentare rezistentă la apă. Sursă: LEDSolution.ro
Sursele de alimentare interioare
În această categorie există mai multe tipuri de surse. De exemplu, sursele industriale sunt ieftine, dar în ele pot pătrunde cu ușurință praful și umezeala. În plus, nu sunt sigure la atingere. Recomandăm utilizarea surselor din plastic cu borne acoperite.
Imagine: Sursa de alimentare interioară. Sursă: LEDSolution.ro
Cum să calculați puterea sursei
Sursa de alimentare trebuie să fie dimensionată în funcție de puterea benzii LED, pentru a nu fi suprasolicitată, pentru a nu se supraîncălzi și pentru a avea o durată de viață mai lungă. Aceasta se calculează ușor:
Lungimea benzii LED [m] * Puterea benzii LED [W/m] * 1,2 = Puterea minimă a sursei [W]
Dacă puterea totală a benzii LED este de 100 W, sursa ar trebui să aibă cel puțin 120 W.
Scurtarea benzii LED
Înainte de a începe orice scurtare, măsurați bine locul de aplicare. Aici, zicala „măsoară de două ori, taie o dată” este cu adevărat valabilă.
Benzile LED sunt destul de ușor de scurtat la lungimea dorită. Tot ce aveți nevoie este o foarfecă curată și ascuțită sau un clește de tăiat. Benzile LED pot fi scurtate în funcție de tipul lor, la anumite segmente care sunt marcate cu zone de cupru pentru lipire. În mijlocul acestor zone este posibil să scurtați banda LED, de obicei în acest loc pe bandă există o linie neagră transversală, adesea cu simbolul foarfecii.
Imagine: Benzile LED pot fi scurtate cu ușurință la lungimea dorită. Sursă: LEDSolution.ro
Pentru benzile LED standard de 12V, este posibil să le împărțiți la fiecare 3 diode (2,5-5 cm), iar pentru cele de 24V, de obicei la fiecare 6 diode (5-10 cm). Dacă împărțiți banda într-un alt loc decât cel menționat, veți deteriora doar un singur segment, care nu va lumina, nu întreaga bandă.
Imagine: Scurtați benzile LED la locurile marcate. Sursă: LEDSolution.ro
Conectarea benzii LED
Așa cum am menționat deja la început, dacă nu sunteți o persoană cu pregătire profesională, recomandăm cu tărie să nu manipulați tensiunea de rețea de 230V.
Conectarea benzii LED nu este complicată, trebuie doar să respectați câteva reguli.
Tensiune
Pentru conversia tensiunii se utilizează așa-numita sursă de alimentare (sau transformator). Aceasta asigură conversia tensiunii de rețea în tensiunea de lucru a benzii LED, adică 12 V sau 24 V. Este important să respectați tensiunea la componentele individuale, deci sursa de alimentare trebuie să ofere aceeași tensiune de care are nevoie banda LED. Dacă banda LED este de 12 V, sursa ar trebui să producă exact 12 V.
Polaritate
Banda LED monocromatică are două poli, + și -. Fiecare componentă ar trebui să aibă polaritatea marcată și nu ar trebui să existe niciun scurtcircuit, adică conectarea contactului + la contactul -. Contactul + este de obicei marcat cu un conductor roșu, iar - este marcat cu un conductor negru.
Conectarea benzii LED monocromatice
Imagine: Conectarea benzii LED monocromatice la sursa de alimentare. Sursă: LEDSolution.ro
Imagine: Conectarea benzii LED monocromatice la sursa de alimentare. Sursă: LEDSolution.ro
Conectarea benzii RGB colorate
Pentru benzile RGB colorate, contactul „plus” este același, dar ar putea să fie confuză marcarea lui cu conductor negru. „Minusul” nu îl veți găsi aici, este reprezentat de contacte R, B și G. Fiecare reprezintă o culoare, adică roșu, albastru și verde. Din acestea se „amestecă” întregul spectru de culori. Pentru a controla benzile LED colorate este necesar un controler special (de obicei, unul la distanță, care comunică cu receptorul conectat la banda LED).
Atunci când conectați receptorul și banda LED RGB, fiți atenți la marcarea culorilor. Nu întotdeauna culoarea conductorilor este cea de bază, ci marcajul de pe banda LED în sine versus marcajul de pe receptor.
Imagine: Conectarea benzii LED RGB colorate. Sursă: LEDSolution.ro
SFAT: Dacă după conectarea benzii LED, aceasta nu luminează, verificați dacă output-ul (tensiunea de ieșire) a sursei este aceeași cu cea indicată pe banda LED.
SFAT: Dacă trebuie să conectați o bandă LED mai lungă de 5 m la 12 V sau 10 m la 24 V, pot apărea căderi de tensiune și iluminare neuniformă a benzii. Soluția este segmentarea iluminatului în benzi LED de maximum 5 m, respectiv 10 m, sau conectarea benzii de la ambele capete la sursa de alimentare.
Lipire bandă LED
Lipirea benzilor LED este cel mai bun tip de conexiune, deoarece este solid și are un contact de calitate. Recomandăm lipirea nu doar profesioniștilor, ci și persoanelor mai pricepute. Dacă doriți să acordați mai multă atenție lipirii, aplicați pe contact lichid de lipire pentru o aderență mai bună a sârmei de lipit. De asemenea, este ideal să acoperiți conexiunea alimentată cu silicon sau tub termoizolant.
Lipirea nu este nimic complicat și ne permitem să spunem că poate învăța aproape oricine. Pentru o conexiune de calitate este necesar un tip mai modern de pistol de lipit, cele de tip vechi nu sunt la fel de precise pentru acest tip de lipire și, în plus, există riscul de deteriorare a unor tipuri de componente (de exemplu, dimmerul tactil pentru profil).
Imagine: Contacte pentru banda LED monocromă și RGB. Sursa: LEDSolution.ro
Benzile LED monocrome au două contacte, aceleași suprafețe ca pentru conectarea conectorilor + și -. Benzile LED RGB colorate au 4 contacte. Fiecare este destinat unei culori: R – roșu, G – verde, B – albastru, iar ultimul este + pentru cablul negru.
![]() |
![]() |
Pe suprafețele de alimentare + și - aplicăm staniu. | Lipim firele + (roșu) și - (negru). |
![]() |
![]() |
Firele lipite pe banda LED monocromă. | Firele lipite pe banda LED RGB colorată. |
Dacă doriți să lipiți banda LED cu protecție, este necesar să îndepărtați mai întâi gelul protector. După lipire, pentru a menține protecția, este necesar să sigilați banda, de obicei folosind tubul de termocontractare, care se contractă după încălzire.
![]() |
![]() |
Tubul de termocontractare se montează pe contactul benzii LED. | Aceasta se va contracta prin încălzire. |
Montarea benzii LED
Benzile LED au pe partea inferioară o bandă adezivă de calitate 3M, care facilitează instalarea și asigură ca banda să nu se desprindă ușor.
Benzile LED cu o putere de aproximativ 7,2 W/m pot fi lipite aproape pe orice suprafață netedă, benzile cu o putere mai mare trebuie lipite într-un profil din aluminiu, care îndeplinește atât un rol estetic, cât și funcțional. Aluminiul disipează căldura de la diodele LED, prelungind astfel semnificativ durata de viață a benzii LED.
Banda trebuie să fie bine lipită pe suprafață. Ideal este, de asemenea, să degresați suprafața înainte de lipirea benzii.
Imagine: Banda LED trebuie să fie bine lipită pe suprafață. Sursă: LEDSolution.ro
Controlul benzilor LED
Majoritatea benzilor LED pot fi reglate, adică poate fi reglată intensității luminii. Pentru aceasta, se folosesc așa-numitele dimmere. În sortimentul nostru veți găsi numeroase variante și soluții de dimare.
Dimmerul se instalează între sursa de alimentare și banda LED și reglează intensitatea iluminatului prin intermediul tensiunii.
O funcție foarte similară este îndeplinită de controlerele pentru benzile LED RGB, RGBW sau CCT. În plus, acolo este posibil să controlați culoarea sau nuanța luminii.
Receiverele se împart după metoda de comunicare:
- manual - reglarea se face prin atingere
- IR - comunicarea între receptor și telecomandă se face printr-un fascicul infraroșu, aici este necesară vizibilitatea receptorului
- RF - comunicarea între receptor și telecomandă se face prin unde radio, receptorul poate fi ascuns în rigips sau în dulap
- Bluetooth - receptorul poate fi controlat de un dispozitiv mobil prin Bluetooth
- Zigbee - comunicarea se face pe protocolul Zigbee și aceste controlere pot fi integrate în sisteme SMART de la diferiți producători (Philips, Amazon, Google)
Receptorul (telecomanda) poate fi conectat la bandă sau la sursa de alimentare în funcție de tip, fie prin terminalele cu care este deja echipat receptorul, fie prin diferiți conectori.
Imagine: Conectarea benzii LED la telecomandă. Sursa: LEDSolution.ro
ATENȚIE! La fel ca și celelalte componente, și receiverele au o încărcare maximă pe care trebuie să o respectați. Acest detaliu se găsește în specificațiile produsului. Dacă nu sunteți sigur de compatibilitatea receptorului în configurația dumneavoastră, contactați-ne.