Cum să conectați diferitele corpuri de iluminat în casă

Acasă > Blog > Sfaturi și trucuri > Cum să conectați diferitele corpuri de iluminat în casă

Vreți să schimbați luminile din locuință și nu sunteți siguri dacă puteți face acest lucru singur sau ar trebui să apelați la un electrician? În acest articol, vă oferim informațiile esențiale despre cum să abordați această sarcină pentru a putea lua cea mai bună decizie.

Imagine: O nouă iluminare creează o atmosferă diferită

În primul rând, gândiți-vă la siguranță

Când lucrați cu curent electric, siguranța trebuie să fie pe primul loc. De fapt, chiar de la achiziționarea luminii, alegeți una care este destinată mediului în care doriți să o amplasați. Asta înseamnă că fiecare corp de iluminat are locul său de utilizare (nu puteți folosi o lampă de perete de interior ca lumină LED exterioară pe fațadă și așa mai departe).

Instalarea corpurilor de iluminat se face întotdeauna cu curentul electric oprit. Înainte de instalarea corpului de iluminat, opriți siguranțele. Dacă nu sunteți siguri care întrerupător corespunde circuitului cu candelabrul, opriți toate siguranțele simultan folosind întrerupătorul principal. Manipularea curentului electric poate fi periculoasă, cu tensiunea de 230V ar trebui să se ocupe doar o persoană autorizată. Dacă nu vă simțiți confortabil cu lucrul cu fire electrice expuse, apelați mai bine la un electrician.

Imagine: Nu uitați de uneltele potrivite

Culorile cablurilor vă vor ghida

Dacă ați verificat că electricitatea este sigură și oprită, puteți începe instalarea efectivă a luminii. Va trebui să conectați cablurile care provin din perete cu cele care sunt parte a corpului de iluminat.

Dacă intenționați să instalați un candelabru sau un corp de iluminat LED de perete într-o clădire nouă sau într-un apartament nou, nu veți avea probleme mari. În cazul instalațiilor electrice noi, situația este mai clară.

Conform normelor actuale, se utilizează așa-numitul sistem TNS, unde distribuția se face cu ajutorul a trei cabluri colorate diferite și culorile acestora sunt stabilite de aceste norme. Veți găsi 3 cabluri colorate diferite - faza în culoare neagră sau maro, neutru în culoare albastră și cablul de protecție împământare, care este galben-verde.

În clădirile mai vechi, adesea din perete ies doar două cabluri și adesea nu există nici marcaj de culoare pentru fază și neutru. Ghidul poate fi culorile întunecate, cum ar fi negru, maro sau gri, care reprezintă faza, adică conductorul fazic pe care circulă curentul electric, și albastru - neutru.

Vă recomandăm să activați siguranțele și să verificați cu un tester de tensiune în care cablu circulă curentul. Cel care va lumina este cablul fazic. Nu uitați să opriți din nou siguranțele.

Îmbinarea cablurilor

Conductorii de alimentare se conectează la corpul de iluminat în mod obișnuit cu un terminal de izolație. Conductorii trebuie să fie întotdeauna acoperiți de acest terminal de izolație, pentru a preveni atingerea părților conductoare neacoperite. Dacă aveți electricitatea oprită în siguranță, puteți începe să conectați.

Odată ce aveți clar care conductor este care, trebuie doar să conectați cablurile conform culorilor la corpul de iluminat. În carcasa corpului de iluminat veți găsi cabluri în aceleași culori, care se conectează la cablurile care vin din perete. Și asta e tot!

Cum să conectați o nouă lumină la vechile instalații electrice

În cazul instalațiilor electrice vechi, este foarte probabil să aveți doar doi conductori. Dar noul dvs. corp de iluminat are trei conductori. Ce să faceți? Folosind un detector de tensiune, verificați care fir din tavan este conductorul fazat și care este conductorul nul.

Începeți să conectați corpul de iluminat atunci când curentul electric este oprit. Deci, opriți întrerupătorul pentru acest corp de iluminat. Conectați conductorul fazat al corpului de iluminat la conductorul fazat al instalației electrice din tavan.

Apoi, conectați între ei conductorii nuli ai corpului de iluminat și ai instalației electrice. Conductorul de protecție verde-gălbui al corpului de iluminat trebuie doar izolat, pentru a nu cauza un scurtcircuit prin contactul cu celelalte.

Nu e ciocolata ca ciocolata

Dacă v-a venit acum în minte că e timpul pentru o răsplată dulce, acea vreme încă nu a venit dacă sarcina dvs. este să conectați un nou candelabru. „Ciocolata” este, de fapt, un termen colocvial pentru cutia de borne a candelabrului.

Cum să conectați lumina cu conductori în cutia de borne? Conductorii sunt conectați în interior folosind un tub din alamă cu două șuruburi. Fiecare șurub prinde capătul său de conductor. Totul este încastrat într-un plastic izolant. Bornetele individuale sunt conectate prin poduri înguste cu un orificiu pentru șurubul de fixare. Acestea sunt utilizate pentru conectarea corpurilor de iluminat pentru o mai bună rezistență la căldură.

Pe cutia de borne a candelabrului nu este întotdeauna evident, la prima vedere, unde duce fiecare cablu, de aceea capetele sunt adesea marcate cu L și N. L semnifică capătul fazat, iar N este capătul nul.

Apoi, este suficient să fixați capetele de cabluri de culori corespunzătoare care vin din tavan pe aceste capete. În orificiul L conectați conductorul fazat (negru, maro), în capătul N conectați cablul nul albastru, iar cel verde-gălbui îl conectați la masă la corpul de iluminat, și dacă acest lucru nu este posibil, atunci nu-l conectați nicăieri și izolați-l. Fixează cablurile cu șurub folosind un șurubelniță pentru electricieni.

Reguli de siguranță de bază pentru conectarea corectă a corpurilor de iluminat

  1. Candelabre (corpurile de iluminat LED suspendate de tavan) trebuie întotdeauna montate pe un cârlig sau un suport; candelabrul sau corpurile de iluminat de tavan și de perete nu trebuie să atârne direct pe conductori.
  2. Montarea corpului de iluminat trebuie întotdeauna asigurată astfel încât să nu permită mișcarea acestuia și întinderea sau răsucirea conductorilor electrici.
  3. Corpurile de iluminat nu trebuie plasate în apropierea materialelor inflamabile.
  4. Corpurile de iluminat în spații umede, unde există riscul contactului cu apa, trebuie plasate astfel încât să nu se umple cu apă și trebuie să fie echipate cu un capac de siguranță.
  5. Conductori de alimentare se conectează la corpul de iluminat în mod obișnuit cu un terminal de izolație. Conductori trebuie să fie întotdeauna acoperiți de acest terminal de izolație, pentru a preveni atingerea părților conductoare neacoperite.

 

Este lumina, candelabrul sau corpurile de iluminat conectate corect?

A reușit să conectați corect cablul? Atunci este suficient să fixați capacul candelabrului sau să montați corpul de iluminat folosind șuruburi sau cârlige la tavan sau perete. Puneți siguranțele la loc, încercați să aprindeți lumina și vedeți dacă ați reușit.

Instalarea benzilor LED

Dacă aveți nevoie de lumina LED sub dulapul de bucătărie sau deasupra televizorului în living, benzile LED ar putea fi foarte utile, deoarece le puteți adapta exact așa cum aveți nevoie. Instalarea lor este destul de simplă.

Benzile au locuri vizibile marcate, unde pot fi tăiate și scurtate după necesitate. Conectorii sunt folosiți pentru alimentare, extensie, crearea de curbe sau conectarea benzilor LED. Benzile LED sunt de obicei alimentate cu tensiune de 12 V și este necesar un sursă de alimentare. În aceasta conectăm banda, sursa (transformatorul) va transforma tensiunea de la rețea de 230 V la 12 V.