Cum să iluminăm un acvariu?

Acasă > Blog > Ghiduri > Cum să iluminăm un acvariu?

Fără iluminat, niciun acvariu nu este complet. Lumina este la fel de esențială pentru plante și animale ca apa. Însă, tuburile fluorescente mai vechi pot duce la creșterea facturii la electricitate. O soluție modernă, economică și sigură este iluminatul LED. Cum funcționează și după ce criterii ar trebui să alegeți iluminatul pentru acvariu?

Lumina este importantă pentru plante, pești și altele viețuitoare din acvariu. Nu este vorba doar despre a le oferi „un anumit” iluminat. Alegerea luminii, intensității sau culorii acesteia, influențează cât de bine se dezvoltă locuitorii micii lumi acvatice.

Parametrii iluminării LED pentru acvariu

În primul rând, trebuie să subliniem că iluminarea LED este diferită în mai multe aspecte față de un tub fluorescent obișnuit, de exemplu. Se diferențiază prin tehnologie, consumă mult mai puțină energie și nu încălzește apa din acvariu, ceea ce este apreciat de acvariști, mai ales în timpul verii. La fel ca în cazul alegerii becurilor LED pentru iluminarea obișnuită, este necesar să ne ghidăm după câțiva parametri.

  • Temperatura de culoare a luminii: IIndică ce nuanță de culoare va avea lumina emisă. Sunt disponibile 3 nuanțe de alb, care variază de la lumina galbenă (alb cald) la alb neutru (alb de zi) și până la alb rece (lumină intensă cu nuanță albastră).
  • Indicele de redare a culorilor: Această valoare indică cât de bine percepe ochiul uman culorile sub lumina emisă, cât de realist… Lumina de zi are o valoare de 100, culorile fiind cele mai realiste. Iluminarea LED are una dintre cele mai realiste redări ale culorilor, atingând valori de cca 70-90.
  • Fluxul luminos: Fluxul luminos este o valoare care caracterizează intensitatea luminii emise de sursa de iluminare. Cu cât această valoare este mai mare, cu atât lumina este mai intensă, respectiv mai strălucitoare. Această valoare este exprimată în lumeni (lm).

 

Câtă lumină va fi necesară?

Acum că știți parametrii de bază ai corpurilor de iluminat LED, să facem un calcul general pentru a alege puterea și intensitatea luminii potrivite pentru dimensiunea acvariului dumneavoastră.

Pentru creșterea plantelor, valoarea aproximativă a luminii redate în acvariu este 8000lx.

Importantă pentru noi este suprafața acvariului. De exemplu, un acvariu cu un volum de 128 litri și dimensiuni de 80x40x40cm are o suprafață de 0,32m2 (lungime 0,8m x lățime 0,4m=0,32m2).

Acum înmulțim suprafața cu nivelul dorit de iluminare, adică 8000x0,32=2560lm. Valoarea rezultată este fluxul luminos total al corpurilor de iluminat LED, de care ar trebui să vă apropiați.

În acest caz, o configurație ideală a iluminatului ar include 3 metri de bandă LED 12W/m în această proporție:

 

Culoarea luminii este importantă în acvariu

Peștii și plantele din acvariu percep lumina diferit, așa că este important să o alegeți în funcție de nevoile lor. PPeștii care trăiesc în ape limpezi și puțin adânci văd un spectru de lumină aproximativ similar cu al oamenilor. Peștii din ape tulburi sau adânci văd doar alb-negru sau nu pot percepe culoarea roșie, iar peștii marini pot detecta și radiația ultravioletă.

Alegerea ideală este să combinați benzile LED cu lumină caldă (3200K) și lumină rece (6000K).

Plantele percep lumina de la culoarea albastră până la culoarea infraroșie. Dacă veți folosi doar un tub de lumină violet, plantele nu vor prospera. Culoarea roșie a luminii susține formarea clorofilei, fără de care plantele nu pot supraviețui. Culoarea albastră, în schimb, sprijină forța plantelor. Lungimea de undă ideală este de 660 nm pentru culoarea roșie și 440 nm pentru culoarea albastră. De aceea, am dezvoltat o bandă LED pentru iluminarea acvariului care conține aceste spectre.

Coralii din acvariile marine au nevoi specifice și în iluminare ar trebui să se sublinieze componenta albastră a luminii.

 

Mai puțină sau mai multă lumină LED?

În mod similar, cerințele privind cantitatea de lumină diferă. Plantele de culoare verde închis din acvariu necesită mai puțină lumină, deoarece au suficientă clorofilă, dar plantele de culoare verde deschis necesită mai multă lumină, deoarece au mai puțină clorofilă.

Pentru dezvoltarea corectă a plantelor, este importantă și durata de iluminare. Majoritatea plantelor și organismelor acvatice, fie că sunt pentru acvarii de apă dulce sau sărate, provin din regiunile tropicale, unde durata zilei nu se schimbă semnificativ în funcție de anotimp, așa cum se întâmplă la noi. Prin urmare, este bine să setați durata de iluminare la 12 ore, lucru pe care îl poate face confortabil un temporizator programabil.

 

Avantajele iluminării LED pentru acvariu

Benzile LED economisesc energie, lucru valabil în general pentru iluminatul LED. Dacă peștii vor avea lumină timp de 12 ore pe zi, diferența la facturi în comparație cu alte tipuri de iluminat va fi vizibilă. Tensiunea de alimentare scăzută este, de asemenea, mai sigură pentru acvaristică.

Un alt avantaj este faptul că LED-urile nu încălzesc apa. În ceea ce privește reglarea luminii, acest lucru este, de asemenea, simplu cu ajutorul unui dimmer. Astfel, puteți seta cu ușurință condițiile de iluminare optime pentru plante, pești și alte viețuitoare acvatice. Dacă doriți ca plantele să crească, puteți crește intensitatea luminii și invers. Puteți seta iluminarea zilnică și nocturnă (albastră), simulând astfel lumina lunii.

 

Punctele slabe ale iluminării cu LED pentru acvarii

Iluminarea LED are și dezavantajele sale, de care trebuie să țineți cont. Unele plante acvatice mai pretențioase pot reacționa la început la schimbarea spectrului de lumină printr-un strat alb pe frunze, care însă dispare în timp.

Deși costurile de achiziție pentru benzile LED sunt relativ scăzute, veți avea nevoie de componente suplimentare pentru instalare. Vor fi utile și cunoștințele de electrotehnică.

 

Ce este necesar pentru iluminarea LED a acvariului?

Iluminarea acvariului cu benzi LED este din ce în ce mai populară. Avantajele sunt predominante – această soluție este ușor de întreținut, are o durată de viață lungă și un consum redus. Pentru realizarea iluminării LED a acvariului veți avea nevoie de următoarele componente:

 

Bandă LED

Am dezvoltat pentru dumneavoastră o bandă LED specială destinată ecosistemelor acvatice. Conține lumină albastră și roșie, ideală pentru creșterea plantelor și vitalitatea organismelor acvatice. Deoarece aceste spectre nu emit prea multă lumină vizibilă, recomandăm combinarea benzii cu benzi de o singură culoare. Ideal este să combinați lumină caldă și rece în proporție de 50/50.

 

Profil din aluminiu

Benzile LED trebuie lipite în profilul din aluminiu. Nu doar că profilul protejează banda de influențele externe, dar de asemenea absoarbe temperatura, ceea ce are un efect pozitiv asupra duratei de viață a benzii. Banda va fi expusă umidității și, posibil, stropilor de apă deasupra acvariului, de aceea recomandăm alegerea unui profil rezistent la apă cu difuzor transparent, care va permite trecerea maximului de lumină. Profilul poate fi ușor lipit sau fixat cu ajutorul suporturilor.

 

Transformator de alimentare și dimmer

Pentru că benzile LED funcționează la o tensiune de 12V, este necesar să reduceți tensiunea de la rețeaua de 230V. În acest scop se utilizează un transformator. Din oferta noastră, vă recomandăm să alegeți un transformator rezistent la apă.

Dacă simțiți nevoia de a regla intensitatea luminii benzilor LED, este posibil să adăugați un dimmer în configurație. În ofertă veți găsi atât dimmere manuale simple, cât și cele programabile, cu ajutorul cărora puteți simula cu ușurință răsăritul și apusul soarelui pentru acvariul dumneavoastră.

 

Lăsați conectarea pe seama unui specialist

Chiar dacă vă pricepeți în domeniul electrotehnicii, este mai bine să lăsați instalarea iluminatului LED pentru acvariu unui specialist. Acesta va respecta norma CEI 60529 – reglementarea care specifică gradul de protecție al echipamentelor electrice.

Alegeți cu grijă „gradul de protecție” pe care îl va avea iluminatul. Iluminatul de deasupra acvariului ar trebui să aibă un grad de protecție de minimum IP54. Pentru iluminatul sub apă, este necesar un grad de protecție IP68.

 

Aveți întrebări despre acvaristică?

Vă rugăm să nu trimiteți întrebările legate de pești și acvaristică către compania noastră, ci către magazinele specializate sau forumurile de specialitate.

 

Imagine: Set cu acvariu iluminat corespunzător.