Cum să transformați o baie veche într-o zonă de relaxare plăcută și sigură

Acasă > Blog > Ghiduri > Cum să realizați o instalație electrică sigură în baie

V-ați săturat de baia dumneavoastră veche? Vă deranjează cada ciobită, mucegaiul, pereții umezi sau faptul că nu vă vedeți bine dimineața, în timp ce vă pregătiți pentru o nouă zi? Sau poate toate acestea la un loc și baia veche nu corespunde cerințelor actuale? Atunci este timpul pentru o renovare.

Cum să vă pregătiți pentru renovarea băii

Baia este o încăpere specială, al cărei renovare trebuie să o planificăm cu mare atenție. Mai întâi, scrieți ce doriți să îmbunătățiți și să schimbați în baia dumneavoastră, câți bani sunteți dispuși să investiți și dacă puteți să vă descurcați fără această încăpere pentru o vreme (să trimiteți copiii la bunici câteva zile, să dormiți la vecini sau la muncă). Când construiți sau înlocuiți instalația electrică în baie, este important să acordați o atenție deosebită realizării corecte conform normelor în vigoare și utilizării tuturor echipamentelor de protecție necesare. Pentru modificările de construcție, pe care le puteți face singuri, pregătiți-vă uneltele și ochelarii de protecție, dopurile pentru urechi, mănușile de protecție și izolare.

Când ați terminat de planificat, luați în considerare cine va realiza renovarea băii dvs. Aveți practic trei opțiuni:

  • firmă de construcții – are experiență, coordonează lucrările meșteșugarilor pentru a evita întârzierile, semnează un contract cu dvs., oferă garanție și în caz de probleme puteți depune o reclamație.
  • Sau puteți angaja meșteșugari independenți, pe care îi veți ajuta.
  • Și a treia opțiune este să faceți totul singuri.

 

Ce trebuie neapărat să lăsați pe seama specialiștilor

Dacă ați decis să faceți modificările singuri și astfel economisiți până la jumătate din suma pe care ați plăti-o unei firme, instalațiile electrice trebuie să le lăsați neapărat pe seama unui specialist. Nu ar trebui să realizați singuri instalația electrică în apartament. Mai bine contactați un electrician, astfel veți avea garanția că totul va funcționa exact așa cum ar trebui și că instalația electrică din baie va fi realizată conform normelor în vigoare și cu respectarea siguranței dumneavoastră absolute.

Imagine: Pentru instalația electrică, apelați la un specialist.

Baia, una dintre cele mai importante încăperi din locuința dumneavoastră, este una dintre cele mai exigente în ceea ce privește reglementările legate de instalațiile electrice. Se caracterizează printr-o umiditate ridicată, de aceea, este important ca instalația electrică să fie efectuată de un electrician și să fie supusă unei revizii la final.

 

Baia împărțită în zone

  • Zona 0 din baie se află direct în chiuvetă, cadă sau cabină de duș, adică în locurile unde corpul de iluminat vine direct în contact cu apa. În aceste locuri, în general, nu se montează corpuri de iluminat. Excepția sunt doar băile cu hidromasaj și cabinele de duș. Dacă doriți totuși să montați un corp de iluminat în aceste locuri, alegeți unul care să fie rezistent la scufundarea temporară în apă, cu marcaj minim IPX7. În această zonă nu trebuie să existe comutatoare sau prize.
  • Zona 1 este în imediata apropiere a băii sau chiuvetei. În aceste locuri, dispozitivele pot fi doar cu tensiune mică sigură (alternativ până la 12 V, continuu până la 25 V). În această zonă este permisă instalarea unor echipamente electrice (corpuri de iluminat, încălzitoare de apă și altele). Dispozitivele electrice trebuie să aibă marcaj minim IPX4.
  • Zona 2 se află la o distanță de 60 cm de cadă, include pereții și tavanul din jurul zonei 1 până la o înălțime de 3 m de la podea și 60 cm pe orizontală. Aici pot fi instalate corpuri de iluminat, unități pentru alimentarea aparatelor de ras, ventilatoare, încălzitoare, încălzitoare de apă, unități pentru băile cu hidromasaj, întrerupătoare și prize cu tensiune mică sigură, iar sursa de alimentare trebuie să fie în afara zonelor 0 până la 2. Corpuri de iluminat în această zonă trebuie să aibă protecție minimă IPX4. Recomandăm montarea corpurilor de iluminat instalate permanent, cu tensiune DC 12/24 V și sursa de alimentare amplasată în zona 3.
  • Zona 3 sau zona exterioară, care se află la o distanță de 2,4 m de cadă sau chiuvetă și mai departe, este sigură și potrivită pentru utilizarea oricărui corp de iluminat.

 

Imagine: Zonele de siguranță în baie. Sursă: LEDSolution.ro

Ce corpuri de iluminat să alegeți pentru baie

Iluminatul central este foarte important în baie. Indiferent de dimensiunea băii, este recomandat să folosiți cel puțin două surse de iluminat. Această încăpere este adesea fără geamuri, așa că este potrivită plasarea unui corp iluminat central. Puteți opta pentru un singur corp de iluminat mai puternic sau mai multe spoturi LED.

Iluminatul oglinzii este de asemenea important, deoarece vă aranjați în fața acesteia și trebuie să aveți o bună vizibilitate a detaliilor. Doamnele se machiază, domnii se rad, toți își spală dinții și trebuie să verificați bine dacă totul este în regulă înainte de a ieși din casă. Așadar, nu subestimați alegerea luminii pentru oglindă. Este ideal să alegeți iluminat cu sticlă mată, care să nu orbească. De asemenea, sunt populare benzile LED, oferind multe opțiuni de iluminat al oglinzii.

Când alegi corpuri de iluminat LED pentru baie, există alte criterii decât pentru alte camere. Pe primul loc trebuie să fie siguranța și materialul de calitate, deoarece umiditatea și apa ar putea cauza accidente sau ar putea deteriora lămpile. Așadar, trebuie să alegeți corpuri care au protecție împotriva stropirii cu apă (marcaj IP).

Țineți cont de faptul că este bine să aveți sursele de iluminat comutabile separat, deoarece nu veți avea nevoie întotdeauna de toate luminile. Sursele moderne cu LED, fie sub formă de becuri sau benzi, oferă mari posibilități de iluminare a băii conform dorințelor. Dacă că place să vă relaxați în cadă la lumina lumânărilor, cu siguranță veți aprecia opțiunea de setare a intensității luminii (dimare) sau chiar setarea unor scenarii de iluminat diferite. Dacă doriți să controlați luminile direct din cadă (în ciuda interdicției întrerupătoarelor în zona 0 și 1), puteți rezolva acest lucru cu o telecomandă wireless.

Imagine: Baie nouă, frumoasă și sigură.

Ce tip de protecție IP să alegeți în diferite zone ale băii

Codul IP este definit în norma IEC 529, preluată ca EN 60529 și ulterior ca ČSN EN 60529, Gradul de protecție cu o carcasă, care reglementează definirea gradelor de protecție ale carcaselor dispozitivelor electrice. Gradul de protecție IP este urmat de două cifre, care indică clar în ce zonă din baie este destinat corpul de iluminat. Distingem 4 zone marcate de la 0 la 3. Zona 0 reprezintă spațiul interior al băii sau al dușului, zona 1 se află imediat deasupra căzii și include corpurile de iluminat cu tensiune mică care funcționează la 12V. În zona 2 se află corpurile de iluminat marcate IP44, iar în cea mai îndepărtată zonă 3 corpurile de iluminat cu marcaj IP21. În cazul în care în loc de cifră apare marcajul X, înseamnă că echipamentul electric nu are protecție deloc.

Pentru iluminarea încăperilor unde pot exista contacte cu apa, cum ar fi bucătăria sau baia, se folosesc cel mai frecvent corpuri de iluminat cu protecție IP44 sau mai mare. Atenție, însă, această protecție nu este adecvată în orice loc din baie și nu în toate locurile aveți nevoie de corpuri de iluminat cu o astfel de protecție înaltă.

Zona 0: Dacă doriți să aveți iluminare în cabinele de duș sau în imediata apropiere a căzii, alegeți echipamente cu marcaj minim IPX7. Instalațiile electrice sunt limitate la cele necesare pentru alimentarea echipamentelor electrice fixe amplasate în această zonă. Nu se permit instalații de comutare sau accesorii.

Zona 1: În această zonă este aproape sigur că veți avea deja un sistem de iluminare; echipamentele electrice trebuie să aibă marcaj minim IPX4. (Deasupra celui mai înalt nivel al capului de duș fix poate fi utilizat IPX2). Acolo unde pot exista fluxuri de apă destinați curățării, se recomandă minim IPX5. Instalațiile electrice sunt limitate la cele necesare pentru alimentarea echipamentelor electrice fixe amplasate în zonele 0 și 1.

Zona 2: Corpurile de iluminat din această zonă trebuie să aibă protecție minimă IPX4. Se recomandă amplasarea doar a corpurilor de iluminat instalate permanent, cu tensiune DC 12/24 V și sursa de alimentare amplasată în zona 3. Cu condiția ca apa să nu fie direct pulverizată pe corpul de iluminat, se pot monta aici corpurile de iluminat cu protecție IP44 și mai mare. Nu sunt permise aici echipamente de comutare, accesorii care includ comutatoare sau prize, cu excepția comutatoarelor și prizelor din circuite SELV, cu sursa de tensiune sigură plasată în afara zonelor 0, 1 și 2.

Zona 3: Această zonă nu mai este periculoasă și puteți amplasa aici corpuri de iluminat care vă plac, cu alte cuvinte este suficient un corp de iluminat cu protecție IP21.

Ventilație și încălzire în baie

În afară de iluminat, în baie sunt importante și încălzirea și ventilația. Pentru încălzirea băii într-o casă modernă, putem menționa caloriferele electrice sau combinate (cu circuit termic + electric), tijele de încălzire și sticlele de încălzire.

Caloriferul electric ar trebui să aibă o priză separată, protecție separată și un întrerupător de curent. Pentru un control inteligent al pornirii și opririi la orele stabilite și pentru un anumit interval de timp, puteți folosi un temporizator, un termostat sau o instalație inteligentă pe care o puteți controla de la distanță cu telefonul mobil.

Baia este un loc unde se acumulează abur și umiditate, așa că este aproape esențial să aveți un ventilator instalat în această încăpere. Alegeți unul potrivit, deoarece trebuie să îndeplinească gradul de protecție IP cerut în funcție de zona în care va fi instalat (de exemplu, IP44 pentru zona 1).

Prize și întrerupătoare în baie

Baia este un spațiu unde tot ce ține de instalațiile electrice este reglementat de o normă separată. În ceea ce privește întrerupătoarele și prizele de 230 V, cu câteva excepții, nu trebuie să existe instalații electrice în zonele menționate, iar în afara zonelor poate fi practic orice. Un grad de protecție mai mare pentru prize și întrerupătoare (de exemplu, IP44) nu este obligatoriu în baie, dar nu strică cu siguranță. Tot ce respectă cerințele stabilite de normă este permis.

Prizele din baie pot fi instalate doar în afara zonei de spălare, pentru a respecta distanța de siguranță de apă. Se montează la o înălțime de până la 1,2 metri de la podea, la cel puțin 20 de centimetri de marginea acestei zone și la o înălțime mai mare de 1,2 metri față de această margine.