Cum se schimbă un întrerupător de lumină

Acasă > Blog > Sfaturi și trucuri > Cum se schimbă un întrerupător de lumină

Din când în când, în fiecare locuință apare necesitatea de a schimba întrerupătorul. Acest lucru poate fi cauzat fie de uzura dispozitivului (cel mai frecvent se rupe arcul interior), fie din motive estetice, când vechile întrerupătoare sunt înlocuite cu unele mai moderne și mai potrivite pentru interior.

Înlocuirea întrerupătorului durează de obicei doar câteva minute și nu este nimic complicat. Cu toate acestea, dacă nu vă simțiți în stare, nu trebuie să vă fie rușine să chemați un specialist. La urma urmei, este vorba despre lucrul cu curent electric, care poate fi foarte periculos. Manipularea tensiunii de 230V ar trebui făcută doar de o persoană autorizată.

Imagine: Uneori este necesar să înlocuiți întrerupătorul.

Pentru iluminatul LED în apartament, aveți posibilitatea de a alege între două tipuri de întrerupătoare: pentru un singur circuit sau pentru două circuite, denumite profesional întrerupătoare unipolare sau bipolare.

În cazul unui singur circuit, se aprinde un singur bec sau o altă sursă de lumină, iar întrerupătorul pentru două circuite permite aprinderea parțială sau completă a unui corp de iluminat cu mai multe becuri, astfel încât poate lumina doar jumătate sau ambele simultan. În scări sau în încăperi mari, unde dorim să aprindem și să stingem lumina din mai multe locuri, este util un întrerupător de scară.

Imagine: Nu ezitați să chemați un specialist.

Procedura de schimbare a întrerupătorului

Ca întotdeauna, când lucrați cu echipamente sub curent electric, trebuie să acordați atenție siguranței. Primul pas este deci opritul circuitului electric. Acest lucru se face aprinzând lumina la care doriți să schimbați întreupătorul.

În dulapul cu siguranțe, găsiți siguranța corespunzătoare (dacă nu sunteți siguri, verificați care siguranță controlează acel circuit). Abia după ce curentul este oprit, puteți începe să îndepărtați vechiul întreupător și să-l schimbați.

  1. Mai întâi, introduceți o șurubelniță plată, un cuțit sau un instrument similar între capac și ramă, eliberați osia comutatorului și îndepărtați-o. Fiți foarte atenți în timpul manipulării comutatorului.
  2. Apoi, desfășurați șuruburile și eliberați firele. Îndepărtați comutatorul vechi. Este necesar să desfăcuți și două șuruburi care țin rama, apoi scoateți și îndepărtați-o.
  3. În cazul unui comutator monopolar sunt două fire care vin din perete în comutator, în cazul unui comutator bipolar sunt trei, iar în cazul unor instalații electrice noi chiar trei până la patru. Unul dintre ele este verde, acesta este împământarea.
  4. Fotografiați cu telefonul mobil cum erau amplasate, în caz că nu vă amintiți. Comutatoarele cehe au marcajul P pe alimentare, și aici veți fixa firul de alimentare (negru sau maro).
  5. Scurtați capetele firelor deteriorate (arsuri sau cu izolație deteriorată) cu cleștele și folosiți cleștele de decupare pentru a le pregăti la o lungime de cca 10 mm.
  6. Luați noul comutator, îndepărtați capacul de pe el la fel ca de pe comutatorul vechi – apăsați între ramă și capac cu șurubelnița sau cuțitul și scoateți-l.
  7. Plasați rama pe perete, astfel încât găurile pentru șuruburi să se alinieze și strângeți-le.
  8. În interiorul noului comutator, fixați toate firele pe capetele șuruburilor exact așa cum erau montate în comutatorul vechi. La comutatoarele bipolare, dacă schimbați firele, puteți arunca siguranțele. Deoarece din perete ies trei cabluri, trebuie să fiți atenți. Dacă aveți un tester, puteți verifica firele înainte de remontare; ele ar trebui să se aprindă la două poziții, fiecare pe o parte a interiorului. Firul rămas, adică nulul, lăsați-l în mijloc.
  9. În zilele noastre, la comutatoarele moderne, șuruburile au fost înlocuite cu cleme din plastic în care inserați firele și acestea intră în contact cu suprafața conductoare. Nu mai trebuie să strângeți șuruburile.
  10. Acum puteți monta noul capac. Proeminențele de pe laturi trebuie să se prindă în găurile din ramă – pe o parte, așezați-l unul peste altul, pe cealaltă parte apăsați latura și montați-l în ramă.
  11. În cele din urmă, puteți reactiva siguranța și verificați dacă comutatorul funcționează corect.
  12. Dacă luminile se aprind, totul este în regulă și ați terminat lucrul. Dacă se aprinde o scânteie și siguranțele se declanșează, ați avut intenția bună, dar ați reîntors firele. Desfaceți firele și schimbați două dintre ele. Procesul continuă cu reinstalarea siguranțelor și testarea aprinderii. Acum nu ar trebui să se întâmple nimic.